BRNO – Koncertem v Křišťálovém sále Staré radnice v Brně s názvem „Romantika ruské romance“ pokračoval 11. ročník kulturního festivalu Ruské jaro na Moravě v režii Ruského kulturně osvětového spolku na Moravě. 

Podle posluchačů „super koncert s nekonečným potleskem“ zaplavil účinkující – zejména operní mezzosopranistku a laureátku mezinárodních soutěží Táňu Soto Janošovou s doprovodem klavírního virtuózů Jana Krále. Aplaus patřil též ruské básnířce a spisovatelce, která žije od r. 1981 Ljubov Vondrouškové.

Ve výborné atmosféře těžko popsat slovy krásu hudby a zpěvu ruských romancí a moravských lidových písní Leoše Janáčka. Táňa Janošová okouzlila diváky. Potlesk provázel i přednes veršů L. Vondrouškové v podání autorky.  Ale nejvíce potlesku sklidila píseň „na bis“ (jako přídavek) s názvem “ Široka strana moja rodnaja.“ Docent J. Král exceloval např. při klavírní improvizaci písně Svatá válka.

Na závěr koncertu v den 74. výročí osvobození Brna od fašismu Sovětskou armádou poděkoval umělcům za kulturní večer a předal jim kytice atašé Generálního konzulátu RF v Brně Georgij Aleksejevič Akajomov.

(vž)

Foto – Lubora Bednaříková