Koncert ruské klasické i moderní hudby s názvem „Izbrannoe“ (česky Výběr, podobně jako je Výběr z hroznů) se uskutečnil v sále Ekocentra Trkmanka v největší vinařské obce ČR – ve Velkých Pavlovicích. Koncert uzavřel 11. ročník kulturního festivalu Ruské jaro na Moravě. 

Hlavní aktér večera, mladý nadaný zpěvák a klavírista Vojtěch Antoš, připravil se svými kamarády nádherný program. Sál doslova  hřměl potleskem po vystoupení každého z mladých umělců –  Terezy ŠnajdrovéKláry Pejchalové a Barbory Listové. Nečekali publikum v takovém počtu a s takovou přízní, což nebylo dáno horkým červnovým počasím. Mezi vděčnými posluchači byla i předsedkyně Ruského kulturně osvětového spolku na Moravě Ljubov Vondroušková a atašé Generálního konzulátu Ruské federace v Brně Arťom Indyčenko.

Vondroušková předala za pořadatele festivalu diplom Vděčnosti ředitelce Ekocentra Trkmanka Bc. Zitě Dvořákové,MSc

za součinnost v přípravě koncertu. Písemné osobní zdravice rektorky Puškinova státního institutu v Moskvě Margarity Rusecké tam převzali za výrazné úspěchy ve výuce ruského jazyka na Gymnáziu ve Velkých Pavlovicích laureát festivalu Vojtěch Antoš a též Tajisie Vojtěnková. A to při příležitosti ruského svátku Dne ruského jazyka, který se připomínal v den 220. narozenin básníka Alexandra Sergejeviče Puškina. Ten je ve světě známý též svými pohádkami, pověstmi a romány.

Organizátoři konstatovali, že letošní ročník festivalu Ruské jaro na Moravě s podporou Jihomoravského kraje, Statutárního města Brna, organizace Rossotrudničestvo, Velvyslanectví RF v ČR a Generálního konzulátu RF v Brně dosáhl svého cíle. Tím je propagace ruské kultury v českém prostředí.

(vž)

Foto – RKOSM