BRNO – Písně a melodie půl druhé desítky národů světa v podání sólistky Ruského hudebního salónu Táni Soto Janošové zazněly v Křišťálovém sále Staré radnice v Brně. Koncert této skvělé operní mezzosopranistky měl podtitul Vítězný květen. Na klavír jej doprovázel hudební skladatel Martin Jakubíček.

Operní pěvkyně Janošová vystřídala při koncertu asi 15 jazyků ve kterých přednesla písně řady národů, např. polskou, ukrajinskou, moldavskou, zapěla i francouzsky árii Habanera z opery Carmen, Lehárův úryvek Meine Lippen, sie küssen so heiss z operety Giuditta či v angličtině árii Lízy z muzikálu My Fair Lady. Písňové bloky prokládala svými básněmi ruská spisovatelka a novinářka Ljubov Vondroušková, zatímco klavírní mistr Jakubíček improvizoval na řecký námět či na vietnamskou píseň.

Nechyběla italská píseň O sole mio, španělská Hallelujah, následovala ukázka ze slovenské operety Modra ruža, také tradiční židovská píseň Hevenu šalom alejchem. Táňa Soto Janošová zapěla i gruzínsky a na závěr s velkým ohlasem publika rovněž  latinsky a rusky Schubertovu Ave Maria. Účastníci koncertu si pak připili na Den vítězství moravským vínem.

Koncertní večer byl součástí 11. ročníku kulturního festivalu Ruské jaro na Moravě. Ten seznamuje veřejnost s ruskou kulturou a také s činností Ruského kulturně osvětového spolku na Moravě. V moravské zemi žije asi 3000 rodilých Rusů.
(Václav Žalud)

Foto – Václav Žalud