diplom „Stříbrného lukostřelce“ za publikaci „Od Čejče k Brnu… těžké tanky IS-2 v bojích na jižní Moravě“.

PRAHA – Z všestrannou česko-ruskou spolupráci a tvorbu přátelských vztahů mezi lidmi obou těchto národů udělili letošní ceny Stříbrný lukostřelec – ČR v Zrcadlové kapli pražského Klementina.

Za účasti velvyslance Ruské federace v ČR Alexandra Vladimiroviče Zmejevského a prezidenta ČR Miloše Zemana v zastoupení -pro jeho zaneprázdněnost přečetl Zemanův dopis v Klementinu pracovník Mezinárodního oddělení Kanceláře prezidenta republiky Petr Pirunčík- převzali ocenění autoři pěti projektů v kategorii Historické dědictví a autoři 13 projektů nominovaných v oboru Mezikulturní komunikace jako otevřené okno k budoucnosti. Jen čtyři nejlepší projekty zastupovaly kategorii Byznys a obchodní komunikace. V kategorii Vzdělávací program soutěžilo šest vybraných projektů. Odborná porota udělila v kategorii Osobnost sošku Stříbrného lukostřelce prvnímu čs. kosmonautovi Vladimíru Remkovi za jeho vklad do rozvoje přátelství mezi ČR a RF. Speciální ocenění přiřkla porota Akademickému souboru písní a tanců Ruské armády Alexandrovci. Při této příležitosti bylo řečeno, že v Rusku působily desetitisíce českých muzikantů, kteří pomáhali rozvoji tamní kultury. A ještě letos se dostane na trh Sborník českých, moravských a slezských písniček v ruštině.5

Prezident ČR Zeman vyjádřil ve svém dopise, čteném účastníkům české části mezinárodní soutěže Stříbrný lukostřelec, radost, že tato akce přispívá ke vzájemnému česko-ruskému poznávání. Soutěžní projekty jsou příkladem příležitosti, jak rozšířit své poznatky o druhé zemi a jejich lidech. „Děkuji tedy všem, kdo se zasloužili o prohlubování osobních a lidských vztahů mezi umělci, studenty, sportovci či obchodníky z Česka a Ruska. Gratuluji vítězům i všem nominovaným!“ – napsal prezident ČR. Přítomné pozdravil též ruský velvyslanec Zmejevskij.

V kategorii Historické dědictví zvítězil divadelní program Válka očima dětí, který přihlásila do soutěže Vysoká obchodní škola Moskevské státní univerzity s vedoucí Nataljou Šavabarinovou. Diplomy v této kategorii si vysloužily Výstava Svetozara Rusakova, dále výstava portrétů československých letců a též Technické muzeum v Brně projektemVladimír Remek – cesta ke hvězdám. Oceněna byla též prezentace knihy „Od Čejče k Brnu. Těžké tanky IS-2 v bojích na jižní Moravě.“ Přihlásl ji do soutěže Ruský kulturně-osvětový spolek na Moravě. Autorka této brněnské publikace Soňa Holečková ji vydala v nakladatelství Onufrius Ján Kux. Prokázala v ní, že nové sovětské tanky IS-2 byly v závěru 2. světové války v Evropě přínosné k velmi efektivnímu ničení nové generace nepřátelských německých tanků, jelikož měly silnou pasivní (pancéřovou) ochranu a velkou palebnou sílu. Holečková v pozici výzkumnice vypátrala v achivech a válečných dokumentech už přes 5000 jmen dosud neznámých sovětských vojáků, kteří padli na jaře roku 1945 při osvobozování jihu Moravy od německých a jiných fašistů. Jejich jména proto až dosud nemohla být napsána na pomníky zabitých osvoboditelů v moravských městech a obcích. Pozůstalým příbuzným těchto hrdinů dává Holečková informace o tom, kde v cizině má jejich 73 let nezvěstný předek svůj hrob. Prezident RF Vladimir Putin předal za to Soni Holečkové v Kremlu řád Za blagodějanije.

V kategorii Mezikulturní komunikace zvítězilo a sošku Stříbrného lukostřelce si z letošního finále v pražském Klementinu odvezlo Divadlo Pinocchio, zatímco v oboru Byznys a obchodní komunikace první místo obsadila expedice Kolem světa Žigulem. Její členové při cestě napříč Ruskem od západu na východ byli místními odrazováni slovy např.: Vaše auto se někde rozvalí a vy zahynete! Češi dojeli do cíle živí a učili Rusy nebát se svých vlastních strojů – uvedl představitel této expedice při přebírání Stříbrného lukostřelce za rok 2018. Z nominovaných projektů kategorie Vzdělávací programy bylo první Trojské gymnázium.

Bližší informace o dosavadních ročnících české části mezinárodní soutěže všestranných projektů vytváření přátelských a vzájemně výhodných společenských i hospodářských vztahů pod názvem Stříbrný lukostřelec – ČR jsou na webu: www.lukostrelec-pr.vzhledem

Václav Žalud