Ve dnech 5. až 11. listopadu bude v Česku probíhat první festival současné ruské kinematografie s názvem Nový ruský film. Iniciátorem a organizátorem tohoto festivalu je Velvyslanectví Ruské federace v České republice. Akce proběhne pod záštitou prezidenta České republiky Miloše Zemana, za podpory Ministerstva kultury RF, Federální agentury Rossotrudničestvo a Svazu kinematografistů RF. Producentem festivalu je agentura Essential Communication, která se specializuje na česko-ruské komunikační projekty.

Hlavním cílem festivalu je předvést českému divákovi v největší možné míře současnou ruskou kinematografii, její otevřenost a objektivitu a světovou úroveň ruských filmových producentů, herců a režisérů. Ruské filmy zhlédnou diváci v Praze, Olomouci, Zlíně a Jihlavě.

V Praze bude festival probíhat ve dnech 5. až 11. listopadu v kině Cinema City (Slovanský dům), v kině Dlabačov a v Městské knihovně. V Olomouci se bude festival konat od 5. do 7. listopadu v kině Metropol, v Jihlavě od 6. do 8. listopadu v kině Dukla a ve Zlíně od 4. do 7. listopadu v kině Golden Apple Cinema.

Info: Nový ruský film