BRNO – Fotovýstava tří ruských autorů s názvem „Ruská perla – Bajkal,“ která začala v restauraci Kozák v Horově ulici v Brně – Žabovřeskách, vytvořila závěr letošního X. ročníku festivalu ruské kultury „Ruské jaro na Moravě.“ 

Tři desítky zveřejněných snímků foto Annie Žak (z Irkutska, Moskvy a nyní z Brna) a Natalie a Michaila Baiborodinových (z Irkutska) zachytili zejména krásnou přírodu okolo jezera Bajkal ve všech ročních obdobích. Výstava je přístupná veřejnosti v restauraci Kozák do 31. července vždy od pondělka do soboty od 9 do 21 hodin. A. Žak je nyní fotoreportérky Ruského kulturně osvětového spolku na Moravě, který pořádá výstavu a vůbec festival. Manželé Baiborodinovi nepřijeli na vernisáž do Brna osobně, nýbrž zaslali kromě snímků i krátké video z pozdravy z Bajkalu, který je největší zásobárna pitné vody na světě a podle toho by měl mít i ochranu před zničením zavlečením zlozvyků globální civilizace. 

Fotovýstava je tečka za letošním úspěšným  Ruským jarem na Moravě. Jeho tři desítky akcí se konaly v Brně, Velkých Pavlovicích, Mikulově, Valticích a jinde na Moravě. Festival přispěl k upevnění přátelských vztahů lidí z Ruska a ČR.

Václav Žalud

 

Autory fotografií:

Annie Žak                   – http://anniezhak.cz

Natalia Baiborodina   – https://500px.com/natabaiborodina

Mikhail Baiborodin    – https://500px.com/baimin

 

foto Annie Žak