Při práci umělce hranice nerozdělují

BRNO – Houslový virtuóz z ukrajinské Oděsy a učitelka zpěvu na akademii v Polsku vystoupili společně v Brně na koncertu mezinárodního festivalu „Měníme svět“ v rámci 10. ročníku mezinárodního kulturního festivalu Ruské jaro na Moravě při příležitosti 75. výročí Stalingradské bitvy.

Ve Francouzském sále hotelu Grand vyslechli zájemci v podání obou umělců skladby od  Skoryka, Vivaldiho, Schuberta, Aginského, Mendelsona, Césara Francka, výběr židovských písní, Secret-Garden a další. Na elektronické housle koncertoval sólista Oděské filharmonie Maxim, magistr pedagogiky, sólista a vedoucí ukrajinského lidového souboru houslistů Virtuozy Oděsy. Obecenstvo ocenilo snad největším aplausem např. árie od Schuberta či J. S. Bacha, též židovské populi a Montiho čardáš.

Vokálními uměleckými výstupy návázala houslistu Krisaně dirigentka a magistra hudebních věd Julija Chmelevskaja, učitelka vokálu, sopránu ve Varšavě. Julie absolvovala v roce 2007 Oděskou národní  hudební akademiii A. V. Něždanové a v r. 2006 Akademii F. Novovějského v Polsku. Představila se hlavně duchovními zpěvy v doprovodu klavíru ( Zoja Jiljuščenko z Kyjeva)  i houslí s nadějí, že hudba, láska a pravda prý změní svět lidí k lepšímu.

Václav Žalud

foto Annie Žak