Staré Město (neděle 13. září v 13.30)

Hodonín (neděle 13. září v 16.00)

Koncert na počest českého skladatele ruského původu Vadima Petrova nabídne nejenom jeho skladby, ale i klasickou ruskou duchovní hudbu. Vystoupí Pražský komorní mužský sbor a Smíšený sbor města Hodonín.

Pražský mužský komorní sbor

Pražský mužský komorní sbor je sebevědomý profesionální sbor hlasově talentovaných zpěváků, kteří si velmi rychle vydobyli respekt v konkurenci řady dalších sborů nejen v hlavním městě Praze. Sbor pod vedením dirigenta, skladatele a učitele Alexej Kleptsina je charakteristický silnými a čistými hlasy. V koncertu zazní skladby pravoslavné hudby Petra Iljiče Čajkovského, Sergeje Rachmaninova, Alexeje Kleptsina a také skladby katolických a protestantských. Pražský mužský komorní sbor brzy zaujal přední místo v dlouhé řadě populárních a profesionálních hudebních souborů v České republice. Mimořádné skladby duchovní hudby s výjimečným hudebním rukopisem slavných hudebních skladatelů, které známe obvykle spíše ze světské hudby, stejně jako sbor talentovaných zpěváků s nádhernými hlasy nezanechá lhostejnými ty posluchače, kteří již alespoň jednou navštívili koncert tohoto pozoruhodného tělesa.

Smíšený pěvecký sbor města Hodonín

Pěvecký sbor v Hodoníně byl založen v roce 1976 z počátku jako sbor ženský. V historii jeho vedení se vystřídali výborní sbormistři: Jindřich Launer, Pavel Janeček (pod jehož vedením se z ženského sboru v roce 1990 stal sbor smíšený) a Marie Snopková. Repertoár sboru zahrnuje klasickou vokální hudbu z období renesance až do současnosti. Věnuje se také různým stylům: lidová píseň, muzikálové melodie, světská a duchovní tvorba aj.

Vadim Petrov

Vadim Petrov je český hudební skladatel, klavírista a hudební pedagog. Od roku 1954 je ženatý s manželkou Martou, rozenou Votápkovou, s níž má tři děti Vadima, Taťjánu a Kateřinu. Vnučkou je topmodelka Linda Vojtová

Vice: https://www.dny-slovanske-kultury.cz/ruska-hudba/