Aktivní účastníci osvobozovacích bojů druhé světové války převzali Jubilejní medaile Ruské federace (RF) na jihomoravském Krajském úřadu v Brně při příležitosti 75. výročí vítězství ve Velké vlastenecké válce.
Ze seznamu 50 jmen dodaných Generálním konzulátem RF v Brně, které pak kontaktovali pracovníci krajského úřadu, nakonec osobně převzalo dvanáct z nich medaili z rukou hejtmana Bohumila Šimka a konzula RF Valerije Terentieva.
„Kulturní vyspělost národa se pozná podle toho, jak si váží a chápe svoji vlastní historii. A také jak o ni pečuje. Odkaz válečných veteránů si proto musíme neustále připomínat. A to i proto, že čas je neúprosný, a mnoho z nich už není mezi námi,“ uvedl hejtman Šimek. Vyjádřil úctu všem, kdo se bojů proti okupačním vojskům za druhé světové války boje aktivně účastnili.
Jubilejní medaile Ruské federace jsou udíleny každých pět let při příležitosti výročí vítězství ve Velké vlastenecké válce. A to prostřednictvím zastupitelských úřadů RF po celém světě.
Velká vlastenecká válka je ruský název pro sovětsko-německou válku v letech 1941–1945. Začala 22. června 1941 přepadením Sovětského svazu fašistickým Německem a skončila německou kapitulací 9. května 1945 (zahrnuje i závěrečné boje v Evropě v rámci Pražské operace Rudé armády po 5. květnu 1945).
(vž)

Foto – Petr Holeček