21. února 2020 se v rámci Mezinárodního dne mateřských jazyků v Ruském centru pro vědu a kulturu v Praze uskuteční národní fáze soutěže „Živá klasika“.
V 15:00 se v Crystal Hall RCNK sejdou zástupci českých regionů, škol, studií a kruhů, aby přednesli výňatek z prózy ruské literatury v ruštině.
Účastníkem se může stát každý student žijící v České republice ve věku 11 až 17 let. Soutěž se koná pro všechny příchozí bez předchozího výběru.
Během soutěže účastník přednáší z paměti výňatek z jakékoli prozaické práce ruského autora v ruštině. Délka představení každého účastníka je od 2 do 5 minut. Překročení předpisů není povoleno.
Vítězové národní fáze soutěže jsou tři účastníci s nejvyšším počtem bodů. Jsou odměněni diplomem a vstupenkou na mezinárodní výstaviště Artek.

„Živá klasika“ v České republice řídí Mezinárodní kulturní institut Klyuch s podporou Zastoupení Rossotrudnichestvo v České republice.

Registrace účastníků na webu http://www.youngreaders.ru
JAK SE ZÚČASTNIT?

Живая классика — Международный конкурс чтецов


1. PŘEČTĚTE SI NAŘÍZENÍ HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE.
2. Zaregistrujte se na LIVE CLASSIC WEBSITE
Vyplňte informace o sobě a vytvořte na webu osobní účet.
3. Vyberte pasáž z jakékoli prózy v ruštině a naučte se ji.
4. Skupina „Živá klasika na FB (všechny relevantní informace o české soutěži jsou zveřejněny zde).
https://www.facebook.com/zivajaklassikavCechii/?modal=admin_todo_tour
5. Napište organizačnímu výboru národní fáze soutěže SMS zprávu na telefon +420 775 543 425 podle následujícího modelu:
LIVING CLASSICS 2020 – Ivanov Ivan, 11 let, Brno, škola a třída, rusky mluvící studio, kruh, učitel, který pomáhá s přípravou, autor + název díla)

Vážení účastníci!
Pokud máte problémy s registrací na webu, napište, nebo zavolejte organizační výbor národní soutěže.
Národní kurátor soutěže – Evsina Ksenia Sergeevna

Mezinárodní soutěž mladých čtenářů prozaik ruské literatury „Living Classics“ se koná od roku 2011, v roce 2013 se stala mezinárodní. V současné době se na Live Classics účastní zástupci 80 zemí. Během posledních několika let se na Living Classics zúčastnilo přes 11 milionů dětí a dospívajících z celého světa.
V České republice potřetí shromáždí účastníky národního finále.