Tradiční novoroční besídku pro děti – Jolku čili Jedličku – uspořádal v neděli 12. ledna v brněnském Centru volného času Lužánky pro zájemce dle pravoslavného kalendáře Ruský kulturně osvětový spolek na Moravě (RKOSM).

V porovnání s gregoriánským kalendářem jsou pravoslavné Vánoce (podle juliánského kalendáře) o 13 dnů později. Děti i dospělé jimi provázeli Děda Mráz, Sněhurka, baba Jaga a další pohádkové bytosti. Kostýmy a dekorace připravily Ljubov Vondroušková, Olga Plchová a další aktivisté ruského národnostního spolku. Účastníky zavedly pohádkové postavy do své zimní zábavy a kluky i děvčata obdarovaly balíčky ruských čokolád a dalších sladkostí.

V programu vystoupili žáci a učitelé Školy ruského jazyka a kultury RKOSM s ukázkou z pohádky Popelka. Valčík princezen k tomu připojila taneční část souboru Matrjoška.

Novoroční besídku dětí z Moravy s rodovými kořeny v následnických státech bývalého SSSR podpořily ruské instituce. Jako čestní hosté byli mezi účastníky vítání pravoslavného nového roku v Brně tajemník Velvyslanectví RF v ČR Jevgenij Nikolajevič Golikov a atašé Generálního konzulátu RF v Brně Arťom Indyčenko. Rojení dětí a pohádkových postaviček okolo jedličky přihlíželi též ruští krajané ze vzdálených měst a obcí, např. ze Vsetína. Shodli se na tom, že vánoční počasí bylo letos okolo Brna i okolo Moskvy zcela nezimní s nedostatkem sněhu a teplotami kolem nuly.
(vž)

Foto – Václav Žalud