Studentка z České republiky vyhrálа soutěž kreseb o válce a vyhrál výlet do Karélie

 

Umělkině z České republiky Sabina Kleinova. Foto: Respublika / Sergey Yudin.

Generální konzulát Ruska v Karlových Varech uspořádal soutěž kreseb o osvobození Československa od nacistických útočníků. Vítězka, studentka umělecké školy v Teplicích, Sabina Kleinova, získala hlavní cenu – turné po Rusku. Výlet zorganizovala jedna z karlovarských cestovních kanceláří s finanční podporou dvou republikánských charitativních nadací – „Northern Spiritual Way“ a „Worthy to Eat“. Sabina Kleinová poprvé v Rusku. Na výlet se svým bratrem Davidem navštívila Moskvu, Petrohrad a Petrozavodsk.

Sabina Kleinova se svým bratrem na vodopádu Kivach. Foto: Sabina Kleinova

Sabina Kleinová uvedla, že dnes jsou v České republice ambivalentní událostem druhé světové války.

– Mám zájem a studuji historii své země. Podle mého názoru je způsob, jakým se mladí lidé dnes vztahují k vojenské historii, hrozná věc, s tím se neděje nic dobrého. Ale nemohu odpovědět na ostatní. Pořádáme pamětní akce věnované vojenským událostem. Lidé přicházejí k památkám, položí květiny. Obyvatelé České republiky se podílejí na vzpomínce na oběti fašistických koncentračních táborů. Náš dědeček byl v nacistickém koncentračním táboře v Terezíně, ale rodina se o tom nerozhodla mluvit, “řekla Sabina Kleinová.

Sabina Kleinova se svým bratrem Davidem v Petrozavodsku. Foto: Respublika / Sergey Yudin

Sabina uvedla, že se dozvěděla o soutěži na umělecké škole, rozhodla se zúčastnit a v hlavě se okamžitě objevil obraz – dívka ve válce. Umělec neočekával, že její práce bude porotou vysoce hodnocena.

Iniciátorem soutěže byl Artur Parfenchikov během návštěvy Karelské delegace v České republice. Myšlenka byla podpořena generálním konzulátem Ruska v Karlových Varech a karlianskými veřejnostmi. Ředitel charitativní nadace Severní duchovní cesta Alexander Lysenkovsky a Ilya Aristov, vedoucí fondu Adequate to Eat, se zavázali tento projekt realizovat.

Kresba, která zvítězila v soutěži věnované osvobození Československa od nacistických útočníků. Foto: Archiv Sabiny Kleinové

– Na jaře 2019 jsme společně s vedoucím slušně existujícího fondu Ilyou Aristovem zahájili projekt věnovaný Velké vlastenecké válce. Při návštěvě České republiky v Karlových Varech jsme se podíleli na organizaci kreslící soutěže věnované 74. výročí osvobození Československa od nacistických útočníků. Doufám, že to není poslední takový projekt. Jsem rád, že všechno bylo úspěšné a tuto práci jsme provedli, “uvedl Alexander Lysenkovsky.

Sabina uvedla, že v Karélii na ni a její bratr udělal největší dojem vesnice Kinerma a rádi by znovu přijeli do Ruska.

Сабина Клейнова с братом в Москве. Фото: Сабина Клейнова