BRNO – Setkání s ruskou spisovatelkou dětské literatury z Moskvy Ajou En se konalo v sobotu poprvé v Brně. Pozvala ji brněnská Škola ruského jazyka a kultury při Ruském kulturně osvětovém spolku na Moravě, která se zapojila do projektu „KNIGURU – КНИГУРУ.“ Ke krásné atmosféře setkání s Ajou En přispělo Ruské středisko vědy a kultury v Praze.

Soutěž Kniguru s XVII. mezinárodní olympiádou v ovládání ruštiny zapojila stovky žáků a studentů do klání obdivovatelů ruské literatury.

Soutěžící mohou přečít jednu knihu laureáta soutěže a vytvořit z ní svůj ohlas. Třeba napsat názor, kritiku, ohlas v českém nebo ruském jazyce. Třeba i písemnou kritiku či hodnocení (v rozsahu nejlépe 300 až 1000 slov), komiks, nástěnku, videozáznam, videokazetu a jiné záznamy. Přitom pracují samostatně, ale i s přáteli, se třídou, s rodinou atp.

Čeští žáci a studenti jsou zváni k účasti v XVI. mezinárodní olympiádě ruského jazyka pro zahraniční žáky. Finále bude mít tato olympiáda od 3. do 14. prosince 2018 v Moskvě.

Václav Žalud

foto Annie Žak