Jako součást 10. ročníku kulturního festivalu Ruské jaro na Moravě  se uskutečníl na Gymnáziu ve Velkých Pavlovicích na Břeclavsku Den ruského jazyka. 

Akce začala slavnostním udílením diplomů řediteli školy Paed.Dr. Vlastimilu Kropáčovi a učitelce ruštiny Mgr. Janě Lorenzové. Hosté přivezli gymnáziu hodnotné dárky – Velký univerzální slovník ruského jazyka  z moskevského Puškinova institutu ruského jazyka. Také časopisy a knihy věnované Ruským středisk em vědy a kultury, organizací Rossotrudničestvo v Praze.

Místopředsedkyně Ruského kulturně osvětového spolku na Moravě (RKOSM) Olga Plchová měla zajímavou prezentaci o Rusku a představila historii festivalu Ruské jaro na Moravě za uplynulé roky.

Hlavního úkolu dne se zhostila učitelka FF Masarykovy univerzity Mgr. Olga Berger, která pojednala o původu, vývojových proměnách a příbuznosti  slov v ruském jazyce. Koordinátorka sobotní Školy ruského jazyka při RKOSM Inna Chayka udělala mezi účastníky kvíz na téma Puškinovy Pohádky o caru Saltánovi a vysvětlila původ tohoto díla. Neformální beseda pokračovala u bohatě prostřeného stolu, kde žáci, učitelé a hosté popíjeli čaj ze samovaru, jedli pirožky, de batovali   o přečtených ruských knihách a možnosti učit se ruštině. Studenti si také oblékli do ruských národních krojů.

Václav Žalud