BRNO – Vyhlášením výsledků vyvrcholil mezinárodní konkurz s názvem „Můj červený kvíteček.“ Věnovaný je ruskému spisovateli, básníkovi, literátovi, divadelnímu kritikovi, memoáristovi a členu-korespondentovi akademie věd S. T. Aksakovi. A to k 160. výročí vydání jeho povídky «Аленький цветочек» Červený kvíteček. 

Soutěžilo 215 prací z 11 zemí světa (Rusko, Ukrajina, Bělorusko, Kazachstán, Uzbekistán, Bulharsko, Česko, Německo, USA, Čína a Austrálie). Zřejmě v květnu vyjde páté číslo tiskoviny Paralely, která zveřejní nejlepší práce konkurzu. Soutěž se koná každoročně od 1. února do 15. března. Zájemci mohou dát vědět na mailovou adresu organizačního výboru: makashovasv@mail.ru .

V kategorii Zahraniční próza (Povídka o dětech) zvítězil Bernard King (překlad Jakova Smaraginskij) z australské Sydney s názvem Lilino zjevení. Druhou příčku obsadil Martin Rudolfovič z Brna se soutěžní prací Stavba štěstí. Na třetím místě je Pavel Bajkalov z ČR rovněž z Brna s prací Sny o domě. 

V kategorii Zahraniční próza (Povídka pro děti) vyhlásila porota za nejlepší práci „Bylo – nebylo“ od Jeleny Vilčinské též z Brna. Na druhé pozici se umístily dvě soutěžní práce, a to Úpřímný dopis od Darji Ivanové z bulharské Staré Zagory a rovněž Štěstí od Jeleny Georgijevy Stojanové ze stejného bulharského města. Na třetím místě jsou též dvě práce: Podivnost od Marxe Verchovského z Birlingtonu v USA a Moje všednost od Lubomíry Krasimirovy Minčevy z bulharské Montany. 

V kategorii Zahraniční poezie byl nejlepší Alexandr Merlin z německého Mnichova s prací Ach, už ty tety. Duhé místo obsadil Vladimir Andrejev z jihomoravského Mikulova s prací Růže. Na třetí pozici jsou opět dva autoři, a to Ljubov Vondroušková z Mokré-Horákova na Brněnsku s prací Dětství a Michail Žinžirov z amerického New Yorku, jehož soutěžní práce nese název Ubohé děti.

 

Václav Žalud