BRNO – Tvůrčí dílna architektky Světlany Polak se konala v sobotu v brněnské Škole ruského jazyka při Ruském kulturně osvětovém spolku na Moravě (RKOSM). Tentokrát na téma: Namaluj si legendu z města Brna.

foto Annie Žak

Předsedkyně RKOSM, ruská básnířka a spisovatelka Ljubov Vondoušková uvedla, že sobotní tvůrčí dílna se zaměřila na šest brněnských pověstí. Děti se s nimi seznámily v ruském i českojazyčném výkladu a pak z nich něco samy graficky tvořily. Mladí namalovali např. brněnského draka, pověstné brněnské loukoťové kolo přikutálené z Lednice, panorama hradu Špilberku, zvon katedrály Petrova, křivou věžičkou na portálu Staré radnice nebo ruku s kouzelným prstenem…

„Tvůrčí dílna se konala přesto, že většina dětí ze Školy ruského jazyka byla o nynějších školních prázdninách s rodiči třeba na horách.  Účastníci malovali vlastní dílka, pro drobotinu přinesla paní architektka dětské omalovánky. Velmi se jim to líbilo. Dokonce přišli i noví zájemci. Např. babička, která si chce osvěžit vědomosti z výuky ruštiny v období svého mládí, přivedla vnoučata v pubertě, pro které je tento jazyk novinka,“ přiblížila Vondroušková.

Připomněla, že příští sobotu má Škola ruského jazyka v Brně v Křenové ul. 67 na pořadu téma: Narození písmene – tedy jak se narodila cyrilice, první slovanské písmo, které vytvořili a přinesli lidem na Velkou Moravu soluňští bratři Cyril a Metoděj. Pak o týden později, 3. března, přijde Věra Ovečková s přednáškou o staroslovanském písmu ve spolupráci se Společností staroslovanské kultury.

Václav Žalud

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *