Den brněnské kosmonautiky

Doba, kdy vesmír patřil jen velkým hráčům, je pryč. Do kosmické hry – na nízké oběžné dráze i ve vzdálenějších částech Sluneční soustavy – se zapojují i ti, kteří o vesmírném dobývání ještě před pár lety jen snili. Velká část z nich je z Brna a jižní Moravy. Právě o tom je Den brněnské kosmonautiky, který se pod taktovkou Hvězdárny a planetária Brno odehraje ve středu 1. března.

Během Dne brněnské/jihomoravské kosmonautiky máte jedinečnou možnost navštívit vesmírné firmy a společnosti, stejně jako se zúčastnit neopakovatelného workshopu. To vše pod dohledem Vladimíra Remka, jediného československého kosmonauta, a Aleše Svobody – jediného českého rezervního kosmonauta Evropské kosmické agentury.

Ve středu 1. března 2023 v dopoledních hodinách významné brněnské firmy a instituce aktivní v kosmickém průmyslu otevřou své brány běžným pozemšťanům.

„Česká republika za posledních deset let, tedy od svého vstupu do Evropské vesmírné agentury, udělala obrovský pokrok. Česko nespí, od vědeckých pracovišť až po vývojářské firmy. Brno je v této oblasti v republice jasným tahounem,“ uvedl ředitel Hvězdárny a planetária Brno Jiří Dušek. Připomněl, že například nyní je Brno zapojeno do vývoje špičkového vesmírného dalekohledu, který bude pozorovat rentgenové záření a černé díry až v nejvzdálenějším vesmíru.

V rámci exkurzí můžete nahlédnout do čistých prostor, kde technici certifikovaní Evropskou vesmírnou agenturou integrují umělé družice. Dozvíte se, jak postavit satelit, aby přežil start i extrémní podmínky ve vesmíru. Nebo se seznámíte se sondami, jejichž rodokmen sahá až do Brna. O která místa se jedná a jak si můžete rezervovat návštěvu, zjistíte na www.hvezdarna.cz/space

Ve středu 1. března v odpoledních hodinách proběhne v digitáriu Hvězdárny a planetária Brno série prezentací s názvem „Do nekonečna a možná ještě dál…“, v nichž se řada firem a institucí pochlubí aktuálními vesmírnými projekty. Seznam vystupujících najdete opět na www.hvezdarna.cz/space, odkud bude možné se připojit i k on-line přenosu, který začíná ve 14 hodin. Každopádně vstup do digitária je zdarma – když přijdete, budete mít čas se také na něco zeptat. A třeba i do některého z projektů časem zapojit.

Den brněnské/jihomoravské kosmonautiky vzpomene 45. výročí výpravy jediného československého kosmonauta – Vladimíra Remka, za účasti Aleše Svobody – momentálně jediného českého rezervního kosmoplavce Evropské kosmické agentury. Pozdravit jej navíc přiletí další kolegové – za Mezinárodní asociaci účastníků kosmických letů to bude Dumitru Dorin Prunariu z Rumunska a Ewald Reinhold z Německa.

Akce připomíná, že náš moderní svět prostě nemůže existovat bez kosmických technologií. S jejich neviditelnou pomocnou rukou se potkáváme od rána do večera. V noci hlídají náš pohodlný a bezpečný spánek. Elektronika nebo noviny, které čtete, auto, které řídíte, letadlo či vlak, kterými cestujete, jídlo, které jíte, a šaty, které oblékáte, jsou dostupné díky tomu, že jsme vyřešili, jak cestovat po oceánech bez vyznačených tras… nezmapovaných kontinentech… nekonečném vesmíru… Pobyt kosmonautů na Mezinárodní stanici pak pomáhá lépe poznat nás samotné.

Město Brno je přitom rychle rostoucím centrem kosmických aktivit – nejen v České republice. A díky Dnu brněnské/jihomoravské kosmonautiky se o tom přesvědčíte na vlastní oči.

 

Sledujte nás
Facebook @hvezdarna.brno
www.hvezdarna.cz

Kontaktujte nás
e-mail@hvezdarna.cz
541 321 287

 

Jestli odněkud vyrazit do vesmíru, tak právě z Kraví hory, v centru města Brna. Svět kolem nás je báječným místem pro život a odpověď na vše je 42!
Tak na co čekáte?
Jsme Hvězdárna a planetárium Brno.