Brno (29.6. — 30.7.), Staré Město (31.7. — 3.9.), Hodonín (4. — 11.9.), Uherský Brod (13.9. — 11.10.), Boskovice (12. — 31.10)

Výstava ze sbírky Státního muzea A. S. Puškina «Michalovskoe» (Pskovský kraj, Ruská federace) představuje rekonstrukci ruského kostýmu. Jedná se o tradiční oblečení rolníků z ruské oblasti Pskov z XIX. století. Kolekce 21 miniatur nabízí komplexní pohled na všechny tehdejší kroje mužů, žen i dětí. Navíc pro všechny příležitosti (běžné nošení a sváteční kostýmy) a pro všechna roční období. Miniatury jsou vytvořeny do nejmenších detailů — od spodní košile po pokrývku hlavy. Tehdejším tradičním materiálem regionu byl len, ze kterého se vyráběly tenké, husté i hrubé textilie. Ty se pak následně barvily modře pomocí indigové barvy, směsi vosku a jílu. Hlavním požadavkem na rolnické kroje bylo především pohodlí s možností volného pohybu. Výstava se koná díky pomoci a podpoře Velvyslanectví Ruské federace Ruského střediska vědy a kultury v Praze.

Charakteristickým rysem dámského oblečení byly «letní šaty» — dlouhé široké šaty bez rukávů, ze dvou rovných částí spojených bočními klíny. Vzpřímená silueta a vertikální linie dekorace (knoflíky) zdůraznily harmonii ženské postavy. Pánský oblek zahrnoval krátké kalhoty zasunuté do bot, svrchní plášť «kaftan» a povinný pásek, který spolu s křížem na prsou byl typickým znakem rolníků. Slavnostní oděv byl tradičně zdoben výšivkou nebo červenou ozdobou na okrajích oděvů. Rolníci považovali červenou barvu za ochrannou (talisman) a zároveň i slavnostně krásnou.

Vice: https://www.dny-slovanske-kultury.cz/kroje-rusko/