Členové ruské národnostní menšiny žijící na Moravě i dalších národností bývalého SSSR si připomenuli Vánoce na svém společném posezení v Brně.
Zazněly na něm české i ruské vánoční koledy, zpěvy s kytarovým či jiným doprovodem a scénky. Také autorské verše. Účastníci se přidali i k vánočním zpěvům v podání operní umělkyně Táni Soto Janošové. Na setkání ruského spolku i příznivců přišla s dětmi a manželem — peruánským sochařem, který se právě vrátil ze sochařského sympozia na Krymu. Zvláště ženy přinesly z domu na veřejné ochutnávky a posouzení svoje ruské saláty, uzeniny, pirožky a další dobroty.
Podle pravoslavného kalendáře je nový rok až v lednu. Ruský kulturně osvětový spolek na Moravě (RKOSM) proto připravil zájemcům novoroční besídku pro děti — jolku či jedličku na 12. ledna 2020 od 15 hodin ve Středisku volného času v Brně — Lužánkách. Kluky a děvčata tam budou očekávat Děda Mráz, Sněhurka a různé pohádkové bytosti.V pásmu chtějí účinkovat Taneční skupina Matrjoška a žáci školy ruského jazyka a kultury při RKOSM.
(vž)

 

Foto — Václav Žalud