Dvacet let své činnosti si připomene spolek našených vyznavačů vojenské historie  Klub Rudé armády se sídlem v Brně.

Vznikl v prosinci 1999, zpočátku hlavně s cílem účastnit se v dobových uniformách Rudé armády rekonstrukcí bitev spojených s osvobozením Československa od německého fašizmu a nacizmu z jara roku 1945. Klub představuje vojáky 761. střeleckého pluku, který vedl bojové operace ve městě Brně, odkud členové klubu pocházejí. Tento střelecký pluk působil v 18. gardovém střeleckém sboru v sestavě II. ukrajinského frontu maršála Rodiona Jakovleviče Malinovského.

Klub vyhledává v terénu neoznačené hroby vojáků Rudé armády a pátrá v archivech i kronikách po jejich jménech a osudech. Stovkám dosud neznámých vojákům vrátil na pomníky jejich jména a oznámil místo jejich posledního odpočinku v ČR jejich potomkům v zemích bývalého SSSR. Souvisí s tím i pátrání a vykopávání dosud nenalezených letadel vzdušných sil SSSR, které havarovaly na jaře 1945 ve vzdušných soubojích na Moravě, včetně publikační, vydavatelské a muzejní činnosti. Za tuto činnost ocenila některé ze členů klubu státním řádem vláda Ruské federace a medailí Československá obec legionářská.

Za 20 let své činnosti procestoval Klub Rudé armády pod vedením Jiřího Nováka v dobových strejnokrojích Sovětské armády velkou část východní i západní Evropy. V roce 2006 se připojil k Ruskému kulturně osvětovému spolku na Moravě. Účastní se pietních slavností i mezinárodních festivalů spojených porážkou nacistického Německa a osvobození od fašizmu. Např. programu mezinárodního kulturního festivalu Ruské jaro na Moravě. Letos bude slavit pěkné výročí.  (vž)

Více zde: https://www.brnozurnal.cz/z-bloku-a-per/klub-rude-armady-v-brne-dvacetilety/

13.08.2019