Tradičním koncertem ke Dni Ruska si připomenuli v pátek v Brně tento státní svátek RF členové a příznivci Ruského kulturně osvětového spolku na Moravě.

Pozdravný dopis poslal do Brna svým krajanům velvyslanec Ruska v ČR Alexandr Vladimirovič  Zmejevský. Připomněl, že tento svátek lidé slaví v době osudových zkoušek RF. Nehledě na nenávistné pomluvy na adresu RF, otevřeně nepřátelské výpady, nepřetržité pokusy tuto zemi izolovat, Rusko dnes důstojně prochází velmi složitou a nebezpečnou etapou historického rozvoje. Přesto v době krutého tlaku sankcí se dostala tato země na pozici čtvrté největší ekonomiky světa. Ta se rozvíjí rychlými kroky a kvalitativními změnami její struktury. Mnohonárodnostní ruská společnost se sjednotila k řešení a překonání aktuálních výzev k nástupu na nové horizonty rozvoje země.

Podle Zmejevského se Rusko rozhodně vydalo na cestu obhajoby svých národních zájmů. Z této vybrané cesty neuhne.  Svědčí o tom i bezprecedentní podpora, kterou dali občané Ruska svému prezidentovi V. V. Putinovi v letošních březnových volbách. Není přehnané říct, že právě Rusko má historické předurčení spojovat většinu zemí s nadějí a snahou na upeňování skutečně spravedlivého mírového pořádku na této planetě. Tedy země navzájem sobě rovné se vzájemnou úctou s přihlédnutím k jejich zákonným zájmům. Vidí v Rusku spolehlivého partnera na cestě k úspěchu a rozkvětu svých národů. A to se zabezpečením jejich sociálně-ekonomického a kulturního rozvoje i ochrany tradičních hodnot. »Společně vše překonáme a dosáhneme stanovené cíle,« uzavřel velvyslanec Zmejevský ve zdravici krajanům ke státnímu svátku Dni Ruska.

To představuje dnes dle zákona o ustavení Ruské federace z prosince 1991 šest druhů subjektů. Konkrétně 23 republik, devět krajů, 48 oblastí, tři města federálního významu, čtyři autonomní okruhy a jednu autonomní oblast (židovskou).

Na připomínce tohoto svátku zazněly v Brně ruské písně v podání skvělého harmonikáře a zpěváka Jaromíra Faltýnka a ukázky z básnické tvorby předsedkyně brněnské pobočky spolku Výboru národní kultury Marie Veselé. Zazněly písně např. ze Zabajkalí, starý popěvek Tehdy jsme byli na vojně, Kaťuša nebo Podmoskovnyje večera. Tato píseň měla původně název Leningradskije večera, avšak před Světovým festivalem mládeže a studentstva v Moskvě adoptoval autor tuto populární píseň na hlavní město RF. Básnířka M.Veselá prezentovala svoji tvorbu Odkaz Lva Nikolajeviče Tolstého v moravském prostředí. Nebo verše To nesmíte dát do zastavárny, to tom, jak je dnes složité rozhodnout se co je pravda a co je lež. Vyzvala k vytvoření hráze k obraně Slovanů ve své tvorbě k napadení a leteckém bombardování Jugoslávie armádami NATO v roce 1999.

(vž)

 

FOTO — Václav ŽALUD