Festivalem Babylon pod Špilberkem a podvečerním koncertem Big bandu Gustava Broma vyvrcholily v sobotu v Brně Dny patnácti brněnských národnostních menšin Babylonfest 2020.

Krojované folklorní soubory např. ruské, polské, řecké, bulharské, maďarské, vietnamské, ukrajinské či slovenské národnostní menšiny, která rozvíjejí spolkovou kulturní a vlastivědnou činnost v moravské metropoli, prošly ulicemi středu Brna průvodem. Vedl je výborný Dechový orchestr ZUŠ ve Veselí nad Moravou. Pak se otevřely na Moravském náměstí jejich národní stánky s ochutnávkou vzorků lidových jídel a nápojů z jejich staré vlasti. Počasí „babího léta“ přilákalo mnoho lidí ke sledování dění na pódiu, kde se střídaly spolky v předvádění lidových tanců, zpěvů a zvyků ze své země.

Zájem fotografů i veřejnosti poutal výkon souboru Matrjoška choreografky Lenky Chalabalové při Ruském kulturním osvětovém spolku na Moravě ve zbrusu nových ruských krojích. Naopak na ruském stánku na náměstí lákaly ochutnávky boršče a čaje ze samovaru. Svým uměním se pochlubili též polský klub Polonus, bulharský spolek Pirin, Lyceum Řekyň i Asociace řeckých obcí v ČR, také Svaz Maďarů. V českých očích senzaci vzbudil exotický soubor Svazu Vietnamců v Brně s přehršlí květů a barev. Za organizátory tuto uzavřel část festivalu temperamentní Folklorní soubor Púčik Obce Slovákov v Brně.

(vž)