Letošní ročník festivalu Babylonfest spolků patnácti národnostních menšin, které žijí a veřejně vystupují v Brně, pokračoval vědomostním kvízem z reálií v zemích jejich staré vlasti.
Týmy devíti národnostních menšin se utkaly v Brně při pub-kvízu ve vědomostech. Např. odkud kam vede transsibiřská magistrála (odpověď: z Moskvy do Vladivostoku), kde je první bulharské přírodovědecky chráněné území (Pirin), kdo byl první německý kancléř v 19. století (Otto von Bismarck), jak se jmenuje technika barvení látek zapsaná za ČR do seznamu UNESCO (jde o modrotisk) či jak se říká německému ženskému lidovému kroji (nese název Dirndl či Dirndel). Kvíz zahrnoval tři bloky po dvanácti otázkách k zodpovězení.
Absolutním vědomostním vítězem se stal brněnský slovenský folklorní soubor Púčik (Kvítek). Druhé místo v celkovém hodnocení pub-kvízu obsadil se dvěma druhými místy ze tří soutěžních kol Ruský kulturně osvětový spolek na Moravě (tvořily ho členky původem z oblastí od Volhy až po Bajkal a doplnili ho slovenští studenti). Třetí místo z devíti příček zaslouženě obsadil spolek národnostní menšiny Řeků žijících v Brně – Helénika.
Festival národnostních menšin vyvrcholí v sobotu 19. září průvodem a celodenním folklorním a gastronomickým programem Babylon pod Špilberkem v parku na Moravském náměstí. Uzavře ho večerní koncertování orchestru Big band Gustava Broma.
(vž)
Foto – Václav ŽaludVe vědomostních kvízech byli nejlepší Slováci a Rusové