Zlatou medaili na olympiádě v německém Štuttgartu v uměleckém vyřezávání do ovoce a zeleniny získala Střední škola pro tělesně postižené Gemini ve Vaculíkově ulici 14 v Brně – Lesné.
Ředitel této SŠ se speciálními v zdělávacími potřebami Tomáš Anderle uvedl, že ve velké mezinárodní konkurenci byla ve Štuttgartu první brněnská žákyně s tělesným postižením Tereza Buchtová, reprezentantka ČR. Dokonale ovládá jemnou motoriku a další funkce potřebné k umělecké tvorbě. Tento obor škola učí dva roky, pеrvenstvi získala na soutěžích např. v Bratislavě, Hradci Králové, Třebíči a jinde.
V současnosti připravuje vedení Ruského kulturně osvětového spolku na Moravě 12. ročník festivalu Ruské jaro na Moravě. Letos na něj mají přijet do Brna školáci z partnerského ruského města Nižní Novgorod. Ředitel SŠ Gemini poznamenal, že jeho škola je zapojena do mezinárodních projektů, jako je Erasmus. Možnost, že do školy v brněnské Lesné přijde na návštěvu delegace z Nižního Novgorodu, ředitel Anderle přivítal, stejně jako šanci na uzavření nového družebního vztahu.
(vž) Foto – SŠ Gemini v Brně
Umělecké výtvory vyřezané z ovoce a zeleniny