Místem konání festivalu Dny slovanské kultury bude i v roce 2020 Jihomoravský kraj. Navíc má tento region a jeho města větší počet partnerských smluv z městy a regiony Ruska i Bosny. Jsou to Chanty-Mansijský autonomní okruh, Leningradská oblast, Nižnonovgorodská oblast, Tatarstán, Moskva (město Brno), Voroněž (město Brno), Prnjavor (Bosna – město Boskovice).

Od 3. do 20. dubna 2020 se uskuteční v budově jihomoravského Krajského úřadu v Brně panelová výstava Kulturní dědictví UNESCO Ruska. Podrobněji představí všechny položky zapsané na seznamu světového dědictví lidstva za Ruskou federaci. Jde o význačné materiální i nemateriální pamětihodnosti, které si zasluhují ochranu k jejich uchování pro příští lidské generace, pokud možno v původním stavu.
Každá položka z ruské části světového seznamu bude mít v Brně vlastní panel. Výstavu doplní aktuální prezentace ruských míst a oblastí, které mají s Jihomoravským krajem a jeho městy partnerské družební smlouvy. Zlatý hřeb vytvoří speciální kolekce 23 miniatur ruských národních krojů a faksimiliemi některých slavných ruských knih.

Vernisáž okoření vystoupení ruského folklorního souboru Sudaruška a prezentace výsledku umělecké soutěže Ars poetica laureátů aktuálního ročníku za jižní Moravu.  A to s vystoupením zpěváků Jiřího Vondráka (písně V. Vysockého, B. Okudžavy a jiných ruských autorů) a Jiřího Klapky (klasické ruské národní písně). Nebude chybět ani drobná ochutnávka ruských národních specialit. ​

Jiří Králík za pořadatele akce doplnil, že na vernisáž jsou zvaní zástupci partnerských míst, národnostních menšin, účastníci umělecké soutěže, představitelé UNESCO i diplomatických sborů.

(vž)