Prolínání kultur na Moravě a ve Slezsku přinesl v kostce festival národnostních menšin, který se uskutečnil v neděli v Karviné.
Na Masarykově náměstí v Karviné-Fryštátu se po celý den střídaly na pódiu folklorní soubory slezský s názvem Ostravička, slovenský Dunajec, romský Šukár Čhaja, maďarský Mátyus, německý Die Haselnuss či polský Male Oldrzychowice. Tradiční kulturu předvedly řecký taneční soubor Nea Elpida a židovský taneční kolektiv Yochenved. Pestrou paletou barev i přízni posluchačů a diváků hýřili Folklórní soubor Vietnamského svazu Moravskoslezského kraje a ruský folklórní soubor Matrjoška z Brna. Festival doplnil na letním sluncem zalitém Masarykově náměstí stánkový prodej typických národních gastronomických specialit.
Např. skupina brněnských příznivců ruské lidové kultury i rodilých Rusů vystoupila v několika číslech pod společným názvem soubor Matrjoška. Šestice děvčat vedená Lenkou Chalabalovou nejprve upoutala pozornost přítomných tancem z baletu Louskáček a poté v ruských lidových krojích – sarafánech tancem Kaťuša a Kalinka. Další skupina Matrjošek (tj. dřevěných malovaných panenek skládaných podle velikosti do té největší z nich) pod vedením ruské básnířky a spisovatelky Ljubov Vondrouškové bavily karvinské obecenstvo svými častuškami. V sólovém zpěvu se vyznamenala Albina Vacková např. v písních Ach, Samara-gorodok, Ja na gorku šla nebo v tentokrát zpívané Kaťuše. K aktérce se při známé písni přidal celý soubor i veřejnost. Zvláštní pozornost i aplaus si vysloužil v ruském lidovém kroji vynikající sólový harmonikář Adam Drápal, vítěz letošního celostátního kola akordeonové soutěže. Soubor Matrjoška získal pozvání i na příští festival.
(vž)


Foto – Václav Žalud

09.06.2019.