BRNO – Další dílek do mozaiky 11. ročníku kulturního festivalu Ruské jaro na Moravě vytvořil koncert s názvem Lidové prameny hudby. V Barokním sále Místodržitelského paláce v Brně při něm zazněly skladby i méně známých ruských autorů.

Předsedkyně Ruského kulturně osvětového spolku na Moravě, který festival pořádá, Ljubov Vondroušková informovala, že v Rusku žijí dvě stovky národů. Na koncertu účinkovali převážně zástupci talentovaného a pracovitého národa od řeky Volhy – Čuvaši. Konkrétně rodina hudebníků a skladatelů příjmením Aslamas. Brněnskou premiéru čuvašského skladatele Anisima Aslamase „Kvartet pro smyčce č.2 – čuvašský“ představil kvartet ve složení Alexej Aslamas, Ondřej Hás – housle, Matěj Kroupa – viola, Štěpán Drtina – violoncello.

Na koncertu zazněly též Tři čuvašské scény pro čtyři flétny a klavír od Antona Aslamase v podání studentů brněnské konzervatoře: Skupinu fléten obsadily Sára Suková, Kateřina Čechová, Marie Janíčková a Klára Lukešová. Anton Aslamas hrál na klavír. Skladbu Valerije Gavrilina zahráli Julie Rajsiglová a Marek Peňáz.

Festival Ruské jaro na Moravě hostil za uplynulých 11 let mnohé tvůrčí kolektivy, sólisty z Ruska i z ČR. Kolektiv brněnské konzervatoře zde vystoupil poprvé. Za překrásné vystoupeni v přátelské atmosféře sklidili umělci potlesk diváků, aplaudovali vestoje. Pořadatelé ocenili spolupráci zvláště s profesorkou brněnské konzervatoře Innou Aslamasovou.
(Václav Žalud)

Foto – Radim Dibdiak