BRNO – Své „Svíce paměti“ rozsvítili a kytice květů položili čeští a ruští občané žijící na Moravě k pylonu na Čestném pohřebišti více než 3600 vojákům Sovětské armády na Ústředním hhřbitově v Brně při příležitosti předvečeru 77. výročí přepadení SSSR fašistickým Německem bez vyhlášení války v noci na 22. června 1941.

Místní členové ruského motorkářského spolku Noční vlci, aktivisté Slovanské kultury, Ruského kulturně osvětového spolku na Moravě, bojovníci za svobodu, Klubu vojenské historie, členové ruských i českých i vlasteneckých organizací představitelka Generálního konzulátu Ruské federace v Brně  vzpomenuli, jak útok 5,5 milionu vojáků vedených nacistickým Německem s 2700 tanky a 5000 letadly zahájil vojenský nápor na tehdejší SSSR a masivní genocidou Slovanů. Dle plánu za 1,5 až dva měsíce měl wehrmacht bleskově obsadit většinu evropské části SSSR a Sovětskou armádu vyřadit z boje. Nestalo se tak, postup vpřed se zadrhával, až se úplně zastavil a Rusové i ostatní národy a národnosti SSSR postupně přecházeli do úspěšného protiútoku. Tato podstatná část 2. světvé války -v Rusku nazývaná Velká vlastenecká válka- přinesla 27 milionů mrtvých sovětských lidí, z toho 40 procent civilů, a obrovskou materiální zkázu, jejíž důsledky trvají dodnes.

Jen při osvobozování jižní Moravy od německých i jiných fašistů a nacistům přišlo v dubnu 1945 o život asi 10 000 sověských vojáků, zatímco při osvobozování západních Čech Američany padly dvě stovky vojáků USA. Účastníky vzpomínkové Svíce paměti na brněnském hřbitově šokoval výrok německé kancléřky Merkelové v rozporu s rozhodnutím vítězných mocností 2. světové války a v rozporu s mezinárodním právem, že poválečný odsun Němců z Československa je neomluvitelný. Přítomní zároveň zdůraznili obavy ze skutečnosti, že posílené divize USA a jejich spojenců z NATO stojí na hranicích Ruska s případným cílem uskutečnit po svém Hitlerův plán Barbarossa na obsazení části ruského území a využití jeho nerostného bohatství ve svůj prospěch.

Václav Žalud

foto Annie Žak