Dny ruské kultury trvají do 20. prosince v kavárně Fresh v Botanické ulici 55 v Brně.

V jejích prostorách jsou nyní výstavy mozaiky a malby dvou malířek ze Sankt Petěrburku. Letos na jaře tam instaloval Ruský kulturní osvětový spolek na Moravě díla ruské malířky z Kazachstánu při příležitosti festivalu Ruské jaro na Moravě. V těchto dnech nabízejí návštěvníkům kavárny Fresh umělkyně neobyčejným způsobem vyjádřené emoce na plátně, papíře nebo formou mozaiky.

Viktorie Jakušinová absolvovala Sanktpetěrburské státní akademické umělecké lyceum B. V. Jogansona při Ruské akademii umění. V současnosti studuje obor zahradní a krajinářská architektura na Mendlově univerzitě v Brně. Co podnikne po škole, ještě neví.
Druhá výtvarnice Natálie Křenková má pedagogické vzdělání, pracuje v ČR jako učitelka. K mozaikářskému umění se dostala náhodou před třemi roky absolvováním kurzu ve škole mozaiky Sad Granát v Sankt-Petěrburgu. Nyní je dělá dle vlastních nápadů z keramických obkladů a vitrážového skla. Nejlépe to posoudíte sami, když si díla talentovaných výtvarnic prohlédnete v kavárně Fresh. Výstava není běžně prodejní. Avšak v případě zájmu o vystavené obrazy či mozaiky poskytne personál kavárny zájemci na umělkyně kontakt.

(vž)

 

Foto – archiv RKOSM